Павле Раковски

Павле Раковски е македонски национален деец од Егејскиот дел на Македонија. Роден е во село Раково, Леринско. По професија учител. Комунист од пред војната. Активист од летото на 1943 година во Воденско. Во јули 1944 година е член на Штабот на Воденскиот македонски баталјон. Член е на Политичката комисија на Македонците под Грција, а од пролетта на 1945 година е член на Секретаријатот на Главниот одбор на НОФ.

Павле Раковски
Павле Раковски.jpg
Роден 24 мај 1913
с.Долно Клештино, Леринско
Починал 9 февруари 1990(1990-02-09) (воз. 76 г.)
Скопје
Познат партизан

ЛитератураУреди

  • Егејска Македонија во НОБ 1945, Том II, Скопје 1973.