Орден Илинден - 1903 година

За други значења на поимот Илинден воидете на појаснителната страница

Орденот Илинден - 1903 година — високо македонско одличие за разни заслуги за државата. Именуван е во чест на Илинденското востание кое се одиграло во 1903 година.

Орден Илинден - 1903 година
Доделена заЗаслуги во борбите за национално и социјално ослободување, за исклучителен придонес, за државно правен и општествен развој и јакнење на односите на заедниците во Република Македонија.
ДржаваМакедонија Македонија
ДоделуваПретседател на Македонија

Особености

уреди

Орденот е всушност редизајн на Илинденската споменица од 1951 година[1]. Орденот има основна форма на четворокрака ѕвезда со димензии од 71 мм. Изработен е од сребро и позлата и не се носи на лента.

Редниот број на орденот, жигот за чистота на металот од кој е изработен и жигот на производителот се втиснати на задниот дел на орденот.

Секој орден и медал има соодветна кутија, во одредена боја, која димензионално одговара на димензиите на одличјата. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одличјето.

Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

Критериуми

уреди

Орденот Илинден - 1903 година се доделува на:

Добитници

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди