Олеинска киселина

Олеинската киселина незаситена масна киселина, која ја има во некои животни и зеленчук. Нејзината формула е CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH. Како незаситена виша масна киселина влегува во состав на маслата: маслиново, ореово, од кикиритки и др.

Олеинска киселина
Oleic acid
Назнаки
112-80-1 Ок
ChEMBL ChEMBL8659 Н
ChemSpider 393217 Н
1054
3Д-модел (Jmol) Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Pale yellow or brownish yellow oily liquid with lard-like odor
Густина 0.895 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
Нерастворлива
Растворливост во метанол Растворлива
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи