Октав Банчила (4 февруари 1872 – 3 април 1944) — романски реалистички сликар и левичарски активист. Тој бил брат на Софија Н'дежде, феминистка, новинар, и зет на Јоан Н'дежде, атеист и социјалистички мислител, уредник на списанието Контемпоранул[1].

Октав Банчила
Октав Банчила (фотографија)
Роден(а)4 февруари 1872
Корни, Ботсини, Романија
Починал(а)3 април 1944, (години 72)
Букурешт, Романија
Националностроманец
ОбразованиеУниверзитет за уметнос Енеску Ласи, Ликовна академија Минхен
Познат(а) посликар
ПравецРеализам

Животопис уреди

Бил роден во Ботосани, тој останал сирак на 4 години и бил воспитан во Ласи од неговата многу постара сестра и нејзиниот сопруг, кои за првпат го охрабриле за неговата страст кон уметноста.

По завршувањето на основното училиште, тој се запишал на Сликарство дипломирал во 1893 година. Помеѓу 1894 и 1897 година, живеел и студирал во странство добивајќи стипендија за: во Италија и Франција, како и к во Германија, каде студирал на Академија дер Билденден Кансте во Минхен (не е познато дали тој некогаш дипломирал).

По неговото враќање, тој се обидел да отвори студио во центарот на градот Ласи, но финансиските ограничувања го натерале да се насели на периферијата; во тоа време започнал да ги работи темите: животот на селаните, фабричките работници, осиромашените Евреи трговци и занаетчии, регрутирани војници и на номадско Роми. По 1901 година, тој предавал калиграфија и уметност во основните училишта во градот. Импресиониран од исходот на 1905 револуција во Руската Империја, тој наскоро бил активен во социјалистичките кругови и станал познаник на најголемите интелектуалци на левицата[2].

Тој останал низ целиот свој творечки пат критичен кон општествените и политичките случувања во Голема Романија, и ја користел својата уметност за да ги нападне антисемитичките трендови на романската политика. Неговата уметност била длабоко социјална, реалистичка и ангажирана[3],[4].

Галерија уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди