Жолта киселица

вид растение
(Пренасочено од Оксалис строга)

Жолта киселица (латински; Oxalis stricta), или подвосмислено и неформално „кисела трева“, „овча трева“,[2] или „растение од киселица“, е зељесто растение[3] родено во Северна Америка, делови од Евроазија и редок во Британија.[4] Има тенденција да расте во шумски предели, ливади и во нарушени области и како повеќегодишно и едногодишно.[5] Исправено кога е младо, ова растение подоцна станува спуштено додека лежи и редовно се разгранува. Не треба да се меша со слични растенија од истиот род, кои исто така често се нарекуваат „жолта киселица“.

Жолта киселица
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Rosids
Нерангирано: Oxalidales
Семејство: Oxalidaceae
Род: Oxalis
Вид:
O. stricta
Биномен назив
Oxalis stricta

Синоними

Oxalis europaea Jord. Oxalis fontana Bunge

Жолта киселица

Раст уреди

Обично се смета за плевел на градини, полиња и тревници, расте на сонце или сенка. Алтернативните листови на ова растение се поделени на три ливчиња во облик на срце (типична особина на другите видови Оксалис ) кои можат да пораснат до 2 см широки. Овие листови се виткаат ноќе (покажуваат никтинастичност ) и се отвораат дење за да извршат фотосинтеза. Капсулите од зрели семиња експлозивно се отвораат кога се вознемирени (многу слична особина на онаа на капсулите со зрели семиња или плодовите на растенијата кои се наоѓаат во родот Impatiens ) и можат да ги распрснуваат семињата до 4 метри подалеку. Цветовите на растението се хермафродитни, цветаат од јули до октомври.

Жолтата киселица генерално бара суви или влажни, алкални почви, претпочитајќи песочна и глинеста почва да расте. Потребна е добро исцедена почва и може да расте на нутритивно сиромашни терени.

Одгледување уреди

Кулинарска употреба уреди

 
Дијаграм на кој се прикажани различни делови од млади растенија O. stricta

Сите делови на растението се јадат,[4] со изразен лут вкус (заеднички за сите растенија од родот Oxalis ). Сепак, треба да се јаде само во мали количини, бидејќи оксалната киселина е антинутриент и може да го инхибира апсорпционото снабдување со калциум од телото.[6]

 
Жолта киселица, покажува мешунки од семиња.

Листовите и цветовите на растението понекогаш се додаваат во салати за декорација и арома. Тие може да се џвакаат и сирови (заедно со други делови од растението, но не и коренот ) како средство за гасење жед.[4] Зелените мешунки се пријатни сирови, со сочна јасна текстура и курвост сличен на вкусот на караница.

Листовите може да се искористат за да се направи пијалок со вкус кој е сличен по вкус на лимонадата,[4] и целото растение може да се приготвува како билен чај кој има арома донекаде како онаа на варениот боранија.

Жолтата киселица содржи големи количини на витамин Ц.[се бара извор]

Практични употреби уреди

Портокалова боја може да се добие со варење на целото растение.[4]

Медицинска употреба уреди

Дел од растението се користи за лекување на отоци.[4]

Наводи уреди

  1. "Oxalis stricta L." Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Retrieved 10 March 2011.
  2. „Common Yellow Oxalis (Oxalis stricta)“. Архивирано од изворникот на 2007-09-27. Посетено на 2022-05-20.
  3. Oxalis stricta
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Oxalis stricta - Plants For A Future.
  5. http://www.kingdomplantae.net/yellowWoodSorrel.php Yellow Wood Sorrel |access-date=2018-08-05
  6. „Oxalis stricta (Yellow Wood Sorrel) - Practical Plants“. practicalplants.org. Посетено на 2016-08-02.

Надворешни врски уреди