Хермафродит е единка која создава и машки и женски полови клетки. Меѓу видовите со хермафродитни единки, присутни се бројни механизми за раздвојување на овие полови функции, за да се избегне само-оплодување (што може да доведе до појава на инбридинг депресија ). Најпознатите механизми за раздвојување на половите функции се дихогамија и херкогамија. Сперматозоидите на една единка така најчесто ги оплодува јајце-клетките на другата единка. Меѓу безрбетниците, паразитските животни често се хермафродити бидејќи со тоа го олеснува размножувањето.

Школки од Crepidula fornicata (заедничка школка за лизгање)

Името е настанато од лик од старогрчката митологија, син на Хермес и Афродита . Нимфата Салмакида смртно се заљубила во него и го однела во неговите води. Таа ги замолила боговите да ја стопат со Хермафродит. Погодени од нејзината љубов, тие ја задоволе. Така се создало битие кое ги обединило двата пола.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди