Отвори го главното мени
Nordic countries.GIF

Поимот нордиска земја го опфаќа регионот на северна Европа со државите: Финска (со Оланд), Шведска, Норвешка, Данска (со Гренланд и Фарските острови), Исланд. Често се употребува и изразот „скандинависка земја“.

Сличностите во културниот, историскиот и политичкиот живот на овие држави тера често да се зборува за сите нив како заедница, иако официјално нема политичка едница: Скандинавија. Сепак постои Нордиски совет кој служи за меѓусебна соработка на нордиските земји.

Во сите нордиски земји заедно, живеат околу 25 милиони луѓе(24,8). Овие луѓе припаѓаат на две многу различни јазични групи, индо-евроската (северно-германската под-група) и уралската.

ПоврзаноУреди