Ноел Килехан

Ноел Килехан (26 декември 1935 година – 6 февруари 2012 година) бил ирски музичар, поранешен диригент на концертниот оркестар на РТЕ и поранешен музички директор на Радио Телевизија Ирска. Се пензионирал како диригент во 1998 година.

Живот и кариераУреди

Како и успешен џез пијанист, тој бил најпознат по тоа што беше диригент на многу ирски учества на Евровизија, започнувајќи во 1966 година и завршувајќи во 1998 година. Тој спровел пет победнички ирски настапи, во 1980, 1987, 1992, 1993 и 1996 година. Во 1994 година, победничката песна бил изведена без оркестарска придружба. Сепак, настапот оценет како втор оваа година, „To nie ja!“ во изведба на Едита Горњак од Полска, бил исто така воден од Килехан. Тој, исто така, го спровел настап на песната од Босна и Херцеговина во 1993 година. Севкупно, Килехан спровел 29 учества на Евровизија, од кои 24 ирски. Во 1999 година, откако Келехан се пензионирал, употребата на оркестар била прекината на Евровизијата.

Починал на 76-годишна возраст, во Даблин на 6 февруари 2012 година, по долго боледување.[1] Неговиот погреб бил одржан во Даблин на 9 февруари 2012 година.[2]

Заслуги за настапитеУреди

Килехан имал неколку записи според својата заслуга; најзначајно, со квинтетот „Ноел Килехан“ го снимил албумот „Озон“ во 1979 година. Во 1984 година тој ги напишал низата аранжмани за албумот на U2, Незаборавниот оган.[3][4]

НаводиУреди

  1. "Irish conductor Noel Kelehan has died at 76", eurovision.tv 6 февруари 2012.
  2. "Funeral of Noel Kelehan takes place", RTÉ Ten, 9 февруари 2012.
  3. Biography of Noel Kelehan, www.andtheconductoris.eu
  4. Interview with Noel Kelehan, published in EA-Nieuws (magazine of www.eurovisionartists.nl), 2007–2008, бр. 2
Претходник
  Роџиер ван Отерлоо
Диригент на Евровизија
1981
Наследник
  Рони Хезлхрст
Претходник
  Жо Карлие
Диригент на Евровизија
1988
Наследник
  Беноа Кофман
Претходник
  Андерс Берглунд
Диригент на Евровизија
1993-1995
Наследник
  Фроде Тингнес