Незаборавниот оган

Незаборавниот оган (англиски: The Unforgettable Fire) - албум на ирската рок-група „Ју ту“ (U2) од 1984 година.

Технички информацииУреди

Албумот е објавен од страна на дискографската куќа „Ајланд рекордс“ (Island Records Ltd.) во 1984 година. Продуценти и инженери биле Брајан Ино (Brian Eno) и Даниел Ланоа (Daniel Lanois), дополнителен инженер бил (Kevin Killen), а помошник-инженер - Ренди Езрати (Randy Ezratty). Песните застапени на албумот биле снимени во две студија: „Слејн Калсл“ (Slane Castle Co.) и во „Виндмил лејн студиос“ (Windmill Lane Studios). Песните се објавени од страна на „Блу маунтин мјузик“ (Blue Mountain Music Ltd.).[1]

Музиката за сите песни е дело на членовите на „Ју ту“, додека текстовите ги напишал Боно (Bono). Сите песни на албумот се отпеани од Боно; Еџ (The Edge) свирел на гитари и синтисајзери, а на одредени песни бил задолжен и за дополнителните вокали; Адам Клејтон (Adam Clayton) свирел на бас-гитара; Лари Мулен (Larry Mullen Jr.) тропал на тапани; а Ено и Ланоа биле задолжени за придружните вокали и инструменти, како и за електронските направи. Обвивката на албумот (на која се прикажани членовите на групата пред урнатините на еден замок) ја смислиле Антон Корбијн (Anton Corbijn) и Стифен Аверил (Stephen Averill), а била реализирана од Корбин и фирмата „The Creative Dept. Ltd.“ од Даблин.[2]

Во реализацијата на албумот учествувале и поголем број технички лица, како: Noel Kelehan, Paul Barrett, Paul Mc Guinness, Anne-Louise Kelly, Ellen Darst, Denis Sheehan, Joe O’Herlihy, Steve Iredale, Tom Mullally, Steve Rainford, Peter Williams, Tim Buckley и Lord Henry Mountcharles. Исто така, членовите на групата искажале благодарност на Кристин Кер (Christine Kerr). При снимањето биле користени тапани од фирмата „Јамаха“ (Yamaha) и жици од фирмата „Џејмс хау индастрис“ (James Howe Industries).[3]

СодржинаУреди

На албумот се наоѓаат десет песни:[4]
Страна 1:

 • A Sort of Homecoming
 • Pride (In the Name of Love)
 • Wire
 • The Unforgettable Fire
 • Promenade


Страна 2:

 • 4th of July
 • Bad
 • Indian Summer Sky
 • Elvis Presley and America
 • MLK

НаводиУреди

 1. U2, The Unforgettable Fire, Cai 9127, Jugoton.
 2. U2, The Unforgettable Fire, Cai 9127, Jugoton.
 3. U2, The Unforgettable Fire, Cai 9127, Jugoton.
 4. U2, The Unforgettable Fire, Cai 9127, Jugoton.