Нирнбершки собири

Нирнбершки собири (германски: Reichsparteitag = „државен партиски собир“) — називот за годишните собири на Националсоцијалистичката германска работничка партија (Нацистичка партија) од 1923 до 1938 година во Нирнберг, Германија. Особено по доаѓањето на власт на Хитлер во 1933 г., овие собири претставувале важни настани за државната пропаганда. Се одржувале еднаш годишно на местото за собири на Нацистичката партија во Нирнберг и затоа вообичаено се нарекуваат Нирнбершки собири.

Националсоцијализам
Кукест крст
Кукест крст

Поврзано

уреди