Нада Ѓуревска

Нада Ѓуревска (Скопје,8 јануари 1958 - Сараево, БиХ, 13 септември 2017) — една од најзначајните босанскохерцеговски глумици со македонско потекло.

Нада Ѓуревска
Роден 8 јануари 1958
Скопје, НР Македонија НР Македонија
Починал 13 септември 2017
Сараево,  Босна и Херцеговина
Занимање глумица

ЖивотописУреди

Ѓуровска е родена на 8 јануари 1952 година во Скопје, а во Сараево се преселила како шестгодишно девојче..[1] Основно завршила во ОУ „Хасан Кикиќ”, потоа средна медицинска школа, а на крај се запишала и завршила глума.[1] Во текот на животот станала сараевска легенда, а во текот на војната во БиХ играла на сите три сцени на сараевските театри. Речиси немало филм во Босна и Херцеговина во кој таа немала улога, па така има глумено во над 30 филмови и десетина ТВ серии.

Улоги
Година
Македонски назив
Изворен назив
Улога
Напомена
2013. Одбрана и заштита
2011—2012. Фолиранти (ТВ серија)
2010. Јасмина
2009—2010. Куќни љубимци (ТВ серија)
2009. Жене со бројот 13 (ТВ серија)
2002—2008. Виза за иднина (ТВ серија) Мубера Гаѓо-Половина
2006. Слуњска брда — живот или смрт
2006. Небо над крајоликот
2006. Грбавица Сафија
2005. Добро нашштимани мртовци Марија
2004. Кај чичко Идриз Бегзада
2004. Црна хроника (ТВ серија) Дара
2000. Млечен Пат Фата
1992. Алекса Шантиќ (ТВ серија) Мајка Мара
1991. Мојот брат Алекса Мајка Мара
1990. Стратегија на свраките (мини-серија)
1989. Раненик (ТВ серија)
1989. Човекот кој не знаеше каде е север а кеде југ (ТВ) Мара
1987. Стратегија на свраките
1986. Штрајк во ткајачницата за килими (ТВ)
1986. Приказни од фабриката (ТВ серија) Тереза Ковачиќ
1986. Од злато јаболко Стамена Вукобрат
1985. Сребрена лисица (ТВ) Мици
1984. Не е човек кој не умира (ТВ)
1984. Провинција во позадина (ТВ)
1983. Пожарникар (ТВ) Жена
1983. Игмански марш Партизанка
1983. Хасанагиница Хасанагиница
1982. Мирисот на дуњата Азра
1982. Настојување
1981. Заедно (ТВ)
1980. Килим (ТВ)
1980. Кројач за жени (ТВ)
1979. Бифе Титаник (ТВ) Агата
1979. Тале (ТВ мини-серија) Вида
1979. Детството на мнладоста (ТВ серија)
1978. Окука (ТВ)
1978. Извор (ТВ)

НаводиУреди