Мојот брат Алекса

„Мојот брат Алекса“ (српски: Мој брат Алекса) — филм на српските режисери Александар и Срѓан Јевѓевиќ од 1991 година. Карими е авторка на сценариото, заедно со Сами Хасиб Набизада. Главните улоги ги играат: Бранислав Лечиќ, Снежана Богдановиќ и Алма Прица.[1]

Синопсис

уреди

Во филмот се прикажува животот на поетот Алекса Шантиќ, визионер и романтичар, но губитник во личниот живот. Роден во строго, патријархално семејство во Мостар, многу млад се вљубува во Анка Томлиновиќ, ќерка на сиромашен фотограф, која ја остава под притисок на своето семејство. Подоцна ја запознава Зорка Шолина, млада и богата девојка која, пак, поради интересите на своето семејство го напушта поетот.

Наводи

уреди