Мост над Големиот Белт

Мостот над Големиот Белт (дански: Den faste Storebæltsforbindelse, англиски: Great Belt Fixed Link ) е висечки мост кој го премостува преминот Голем Белт (Storebælt), и ги поврзува данските градови Корсер и Ниборг од островите Зеланд (Sjælland) и Фин (Funen).

Мост над Големиот Белт
Great Belt Bridge JvdC.jpg
Носивозила, возови
ПреминуваГолем Белт
МестоСпроге
Официјален називStorebæltsbroen
ОдржувачSund & Bælt
Особености
Видвисечки мост
Вкуп. должинаЗапад: 6.611 m
Исток: 6.790 m
ШиринаЗапад: 25 m
Исток: 31 m
Најдолг распонЗепад: 110 m
Исток: 1.624 m
ПотпросторЗапад: 18 m
Исток: 16 m
Историја
Отворен14 јуни, 1998
Местоположба
Карта

Мостот има вкупна должина скоро 7 километри.

Мостот започнал да се гради во 1986 година и во 1997 пуштен е железничкиот сообраќај, а една година подоцна во 1998 и за моторни возила. Проектот коштал 21,4 милијарди DKK и е најголемиот проект во данската историја.

Надворешни врскиУреди


 
Поглед на мостот
 
Источниот дел на мостот гледан од воздухот

Координати:   55°20′29″N, 11°02′10″E