Мирослав Беловиќ (7 август 1927 г.30. Март 2005) бил српски режисер, писател и глумец. Тој е роден во Илиџа во Сараево. Тој е режисер и професор на Факултетот за драмски уметности во Белград, 19481956 година како професор за глума, и 1970-тите години. како професор за театарска режија.[1] За режија тој студирал во Драмскиот Институт во Ленинград (СССР).

Кариера уреди

Како член на Југословенскиот драмски театар започнал во 1948 година.

Меѓу неговите најзначајни режии на сцената биле:

  • "Војникот фалбаџија“
  • "Дантоновата смрт"
  • "Савонарола и неговите пријатели"
  • "Омер и Мерима"
  • "Танго"
  • "Гарсија"
  • "Мистер Долар"
  • "Дундо Марое"

Последната негова режија  во Југословенскиот драмски театар е претставата “Балада со Зејтнилика“ (1992)

Автор е на книгата „Режисерска дилема“ и на одреден број на есеи, студии и статии за театар.

Победник е на „Седмојулската награда“.

Тој беше во брак со Маја Димитриевиќ, глумица.

Наводи уреди

  1. Беловић, Мирослав (1989). На оном свету. Београд : Аш-дело. стр. 64. ISBN 978-86-81207-17-8.

Литература уреди

  • Беловић, Мирослав (1989). На оном свету. Београд : Аш-дело. стр. 64. ISBN 978-86-81207-17-8.

Надворешни врски уреди

0069489/ Мирослав Беловиќ на   Семрежната филмска база на податоци (англиски)