Мирослава Николоска

македонски психолог и универзитетска професорка

Мирослава Николоска (моминско: Николова; 30 октомври 1950 во Скопје) — македонски психолог и универзитетска професорка на Педагошкиот факултет во Скопје.[1]

Мирослава Николоска
Родена Мирослава Николова
30 октомври 1950(1950-10-30)(73 г.)
Скопје, СФРЈ СФР Југославија
Националност Македонка
Занимање психолог, универзитетска професорка

Животопис

уреди

Дипломирала на Филозофскиот факултет во Белград (1974 година), каде што магистрирала (1987 година). Докторирала на Филозофскиот факултет во Скопје (1996 година). Во 1977 година е избрана за асистент на Институтот за психологија при Филозофскиот факултет во Скопје, а 1987 година работи на Педагошката академија „Св. Климент Охридски“ во Скопје, каде што е редовен професор од 2000 година. Учествувала на повеќе домашни и меѓународни научни и стручни собири, а била и координатор на неколку меѓународни проекти во областа на образованието. Автор е на повеќе научни и стручни трудови од областа на психологијата на личноста, моралниот развој и психологијата на образованието.

Наводи

уреди
  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Николовски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 1054. Text "series " ignored (help)