ATC-кодот J02 — „Антимикотици за системска употреба“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата J02 е дел од анатомската група J Антиинфективни лекови за системска употреба.[1]

ATC кодови
J Антиинфективни лекови за системска употреба
J01 Антибактериски лекови за системска употреба
J02 Антимикотици за системска употреба
J04 Антимикобактериски лекови
J05 Антивиротици за системска употреба
Само за хумана употреба
J06 Имуносеруми и имуноглобулини
J07 Вакцини
Само за ветеринарна употреба
QJ51 Антибактериски лекови за апликација во виме
QJ54 Антимикобактериски лекови за апликација во виме

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QJ02...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

J02A Антимикотици за системска употреба уреди

J02AA Антибиотици уреди

J02AA01 Амфотерицин Б
J02AA02 Хахимицин

J02AB Имидазолни деривати уреди

J02AB01 Миконазол
J02AB02 Кетоконазол
QJ02AB90 Клотримазол

J02AC Триазолни деривати уреди

J02AC01 Флуконазол
J02AC02 Итраконазол
J02AC03 Вориконазол
J02AC04 Посаконазол
J02AC05 Изавуконазол

J02AX Други антимикотици за системска употреба уреди

J02AX01 Флуцитозин
J02AX04 Каспофунгин
J02AX05 Микафунгин
J02AX06 Анидулафунгин

Наводи уреди

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.