Мечување на Летните олимписки игри

Мечување

Натреварите во мечување се одржуваат на секоја досегашна олимпијада од раѓањето на современото олимписко движење со Летните олимписки игри 1896 во Атина, па сѐ до денес. Флоретот во женска конкуренција за првпат се појавил во Париз, на олимпијадата во 1924.

Мечувањето има три дисциплини:

  • флорет — лесно убодно оружје; важечка цел е торзото (трупот); не се дозволени двојни удари.
  • меч — тешко секачко и убодно оружје; важечка цел е целото тело; двојните удари се дозволени.
  • сабја — лесно и убодно оружје; важечка цел е речиси сè над половината (освен задниот дел на главата и рацете); не се довзолени двојни удари.

НатпревариУреди

МажиУреди

Дисциплини 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 Години
Флорет, поединечно 25
Флорет, мајстори 2
Флорет, екипно 21
Меч, поединечно 25
Меч, мајстори 1
Меч, екипно 23
Сабја, поединечно 26
Сабја, мајстори 1
Сабја, екипно 23
Меч, аматери-мајстори 1
Синглстик 1
Вкупно натпревари 3 7 5 4 5 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 5

ЖениУреди

Дисциплина 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Години
Флорет, поединечно 20
Флорет, екипно 12
Меч, поединечно 4
Меч, екипно 3
Сабја, поединечно 2
Сабја, екипно 1
Вкупно натпревари 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 4 4 4 5

Земји учесничкиУреди

Земји учеснички 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
  Австрија 1 9 1 12
  Аргентина 1
  Белгија 5 18 11
  Чешка 7 13
  Обединето Кралство 1 23 22
  Германија 2 1 10 15
  Грција 9 6
  Данска 1 1 8 6
  Иран 1
  Италија 12 11 9
  ЈАР 1 1
  Канада 1
  Куба 1 2
  Норвешка 1 7
  Перу 1
  Португалија 1
  Русија 2 24
  САД 2 8 13
  Унгарија 7 8 13
  Франција 4 224 22
  Хаити 1
  Холандија 1 13 12
  Швајцарија 3
  Шведска 1 7 18
  Шпанија 1
Земји 4 19 3 14 16
Мечувалци 15 276 11 131 183

НаводиУреди

  • De Wael, Herman (2001). „Fencing“. Herman's Full Olympians. Посетено на 2007. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help); Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)