Мечување на Летните олимписки игри 2012

Натпреварите во мечување на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржаа од 28 јули до 5 август во изложбениот центар ExCeL. Натпревари во вкупно 10 дисциплини (6 поединечни, 4 екипни) ќе бидат одржани. Меѓународниот мечувалски сојуз (FIE) настојувал да воведе уште две дисциплини, но МОК изгласал да се задржат постоечките десет.

Доколку го освои првото место во поединечен флорет во женска конкуренција, Италијанката Валентина Вецали има прилика да стане четврт натпреварувач во историјата со освоени поединечни златни медали на четири последователни олимпијади.

На двете табели (една во машка и една во женска конкуренција) се прикажани десетте дисциплини.[1] Со „(п)“ се обележани поединечните, а со „(е)“ се означени екипните натпревари:

Машка конкуренцијаУреди

Event Злато Сребро Бронза
Меч (п)
подробно
Флорет (п)
подробно
Флорет (е)
подробно
Сабја (п)
подробно
Сабја (е)
подробно

Женска конкуренцијаУреди

Event Злато Сребро Бронза
Меч (п)
подробно
Меч (е)
подробно
Флорет (п)
подробно
Флорет (е)
подробно
Сабја (п)
подробно

КвалификацииУреди

Квалификациите претежно се водат по рангирањето на FIE на 2 април 2012, со дополнителни поединечни места според 4 зонски квалификациски турнири.

НаводиУреди