Мехмед Фуад-паша ( 181412 февруари 1869) –отомански администратор и државани, познат по својата истакната улови во танзиматските реформи во средината на 19 век, како и неговото водство за време на Сириската граѓанска војна. Тој е претставник на модерната отоманска ера, ја отворил модернизацијата во европски стил и помогнал да се воведат реформите.

Мехмед Фуад
паша
Голем везир на Отоманското Царство
Лични податоци
Роден(а) 1814
Цариград (денес Истанбул), Османлиско Царство
Починал(а) 12 февруари 1869
Ница, Второ Француско Царство

Меѓу другите позиции, тој бил голем везир, во два наврати меѓу 1861 и 1866 година. Често се смета, заедно со Мехмед Емин Али-паша, за еден од највлијателните отомански државници, кој го фаворизирал француски инспирираниот граѓански кодекс за нововоспоставените граѓански судови во 1868 година.[1]

Фуад-паша бил жесток поборник за зачувување на царството како апсолутна монархија, ги отфрлал идеите за законско или уставно ограничување.[2]

Наводи

уреди
  1. M. K. Shaw, Wendy (2011). Ottoman Painting: Reflections of Western Art from the Ottoman Empire to the Turkish Republic (англиски). I.B. Tauris. ISBN 978-1-84885-288-4.
  2. MEHMET EMİN ÂLİ PAŞA VE KEÇECİZADE MEHMED FUAD PAŞA
Претходник
Мехмед Емин Али-паша
Голем везир
22 ноември 1861 - 5 јануари 1863
Наследник
Јусуф Ќамил-паша
Претходник
Јусуф Ќамил-паша
Голем везир
1 јуни 1863 - 4 јуни 1866
Наследник
Мехмед Рушди-паша