Мехмед Емин Али-паша

Мехмед Емин Али-паша (5 март 18157 септември 1871) – истакнат отомански државник за време на танзиматското раздобје, најпознат као создавач на отоманскиот реформски едикт од 1856 година и за неговата улога во Парискиот мировен договор од 1856 година со кој завршила Кримската војна. Али-паша бил сметан за умешен и способен државник и често дека е негова заслуга за спречување на раниот распад на царството.[1]

Мехмед Емин Али
паша
Портрет на Мехмед Емин Али-паша, околу 1850
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
6 август 1852 – 3 октомври 1852
Монарх Абдул Меџит I
Претходник Коџа Мустафа Решит-паша
Наследник Дамат Мехмед Али-паша
Лични податоци
Роден(а) 5 март 1815
Цариград, Отоманско Царство
Починал(а) 7 септември 1871
Потпис

Али-паша се залага за западен стил на реформи за да го модернизира царството, ввклучувајќи секуларизација на државата и подобрување на граѓанските слободи. Работел на смирување на националистичките движење, а во исто време да ги спречи странските агресори кои се обидувале да ја ослабат отоманската контрола. Се залагал за отомански национализам кој би ги заменил разните етнички и религиозни лојалности.

Со скромно потекло како син на вратар, Али-паша се вивнал низ редовите на османлиската држава и за кратко време, во 1840 година, станал министер за надворешни работи и повторно во 1846 година. Во 1852 година неколку месеци бил голем везир, потоа повторно министер за надворешни работи во 1854 година.[2] Меѓу 1855 и 1871 година ги менувал двете позиции, во својот живот седум пати бил министер за надворешни работи и пет пати голем везир.[3] Во 1851 година му бил доделен Орден на црвен орел, 1s-ва класа Class (за нехристијани) in 1851.

Наводи

уреди
  1. Barchard 2004.
  2. Balyuzi 1991.
  3. biyografya.

Надворешни врски

уреди
Претходник
Коџа Мустафа Решит-паша
Голем везир
6 август 1852 - 3 октомври 1852
Наследник
Дамат Мехмед Али-паша
Претходник
Коџа Мустафа Решит-паша
Голем везир
2 мај 1855 - 1 ноември 1856
Наследник
Коџа Мустафа Решит-паша
Претходник
Коџа Мустафа Решит-паша
Голем везир
7 јануари 1858 - 18 октомври 1859
Наследник
Кибрисли Мехмед Емин-паша
Претходник
Кибрисли Мехмед Емин-паша
Голем везир
6 август 1861 - 22 ноември 1861
Наследник
Мехмед Фуад-паша
Претходник
Мехмед Рушди-паша
Голем везир
11 февруари 1867 - 7 септември 1871
Наследник
Махмуд Недим-паша