Мернеит (исто така Меритнејт и Мерит-Нејт) била регент во Египет за време на Првата династија. Можеби владеела со Египет како фараон со право на престолот, за што има неколку официјални записи. Ако е ова точно, таа веројатно била првата жена фараон и најстар кралски регент во запишаната историја. Нејзиното владеење било околу 2950 г. п.н.е. за неодреден период. Името на Мернејт значи „Возљубени од Неит", а нејзината стела содржи симболи на тоа древно египетско божество. Се смета дека била ќерка на Џер и веројатно жена на Џет, односно пра-внука на првиот фараон на обединет Египет, Нармер. Таа исто така била мајка на Ден,[3] нејзиниот наследник.

Мернеит
Меритнејт, Мерит-Нејт
Надгробна стела на Мернеит од Ум ел Кааб.
Фараон на Египет
Владеелоколу 2950 г.п.н.е.[1], Прва династија
СовладетелДен
ПретходникЏет
НаследникДен
СопружнициЏет
ДецаДен
ТаткоЏер
ЗакопанГроб Y, Ум ел Кааб

Семејство

уреди

Мернеит ја има на различни печати и испишани садови заедно со кралевите Џер, Џет и Ден. Мернеит можеби е ќерка на Џер, но не постои убедлив доказ. Како мајка на Ден, веројатно е дека Мернеит била сопруга на Џет. Нема информации за идентитетот на нејзината мајка.[4][5]

Печат од глина најден во гробот на нејзиниот син, Ден, го содржи натписот: „Мајката на кралот, Мернеит“.[3] Исто така, е познато дека таткото на Ден бил Џет, што веројатно е дека Мернеит била кралска сопруга на Џет.

Животопис

уреди

Се верува дека Мернеит станала владетелка по смртта на Џет. Но, за нејзината титула уште се дебатира. Можно е дека нејзиниот син Ден бил премногу млад за да владее кога умрел Џет, па затоа можела да владее како регент додека Ден бил доволно стар за да биде крал. Пред неа, се верува дека Неитхотеп владеела на ист начин по смртта на нејзиниот сопруг Нармер, бидејќи синот на Нармер бил премногу млад за да владее. Нејзиното име е напишано на печат од Накада во внатрешноста на серехот, начин на кој биле запишувани имињата на кралевите. Ова би значело дека Мернеит, всушност, била втората жена во првата династија на Египет која владеела како фараон.

Најсилните докази дека Мернеит била владетел на Египет е нејзината гробница. Оваа гробница во Абидос (гробот Y) е единствена меѓу инаку исклучиво машките гробови. Мернеит била погребана во близина на Џет и Ден. Нејзиниот гроб е од иста големина како гробовите на кралевите од тој период. Два гробни стели со нејзиното име биле откриени во близина на нејзината гробница. Името на Мернеит не било вклучено во кралските списоци од Новото Кралство. Печатот кој содржи список на фараони од првата династија бил пронајден во гробот на Ка'а, третиот познат фараон по Ден, нејзиниот син, и на овој список не се споменува владеењето на Мернит.[5]

Гробници во Абидос и Сакара

уреди
 
Гробишта Б, Ум ел Кааб. Гробови на фараоните од првата и втората династија на Египет.
 
План на главната комора на гробот на Мернеит.

Во Абидос, гробот што ѝ припаѓа на Мернеит бил пронајден во област поврзана со други фараони од првата династија, Ум ел Кааб. На местото биле пронајдени две стели направени од камен, идентификувајќи го гробот како нејзин.

Во 1900 година Флиндерс Петри го открил гробот на Мернеит и верувал дека му припаѓал на претходно непознат фараон. Гробницата била ископана и се покажало дека содржи голема подземна комора, наредена со тули од кал, опкружена со редови на придружни погребувања, со најмалку 40 придружни гробници за слуги.[5][6]

Се смета дека слугите им помагале на владетелот во задгробниот живот. Погребот на слугите со владетел бил постојана практика на почетокот на првата династија. Голем број на жртвени предмети биле погребани и во нејзиниот гробен комплекс, што е уште една чест што им се дава на фараоните, со кои на владетелот му се даваат моќни животни за вечен живот.

Во нејзината гробница, археолозите откриле сончев брод[7] кој ќе ѝ служи за да патува со богот на сонцето во задгробниот живот.

Наводи

уреди
  1. Teeter, Emily (ed.). Before the Pyramids, The Origins of Egyptian Civilization. The Oriental Institute of the University of Chicago, 2011, p. 207
  2. vergl. Günter Dreyer, in: Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Abteilung Kairo. (MDIAK) Bd. 43, von Zabern, Mainz 1986, S. 115-119.
  3. 3,0 3,1 Вилкинсон, Тоби АХ Рано династички Египет Рутлеџ; 1 издание (14 јуни 2001)
  4. Aidan Dodson & Dyan Hilton: The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson, 2004, ISBN 0-500-05128-3, p.140
  5. 5,0 5,1 5,2 J. Tyldesley, Хроника на Квинс во Египет, 2006, Темза и Хадсон
  6. [1] Гробот на Мернит во Абидос
  7. Египетски сончеви чамци