Џет (египетски „кобра“)[2] бил четврт фараон од Првата египетска династија, син на Џер и Хернејт, татко на фараонот Ден чија мајка е неговата сестра Мернејт. Според Манетон, тој владеел 23 години. Бил погребан во гробницата Z во Абид. Позната е неговата погребна стела, украсени со неговото Хорово име.

Џет
Познатата стела на кралот Џет
Фараон на Египет
Владеел10 години, околу 2980 г.п.н.е., Прва династија
ПретходникЏер
НаследникМернејт, Ден
СопружнициМернејт, Аханејт
ДецаДен
ТаткоЏер
ЗакопанГроб Z, Ум ел Ка'аб

Наводи уреди

  1. Alan H. Gardiner: The royal canon of Turin
  2. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 2006 paperback, p.16
Претходник:
Џер
Египетски фараон
Прва династија

Наследник:

Ден