Фаќалки

(Пренасочено од Маша)

Фаќалки (од глаголот фаќа) или маша[1][2][3] (турски: maşa) — направа (алатка) за фаќање одредени предмети. Тие можат да бидат со различни облици и големини според функцијата. Поделени се во класи:

  1. Фаќалки, чии краци завршуваат со кружен дел, а најчесто се користат за земање јаглен за скара или за храна на скара.
  2. Фаќалки што се состојат од обичен свиткан метал, а најчесто се користат за коцки шеќер, мраз и слично.
  3. Фаќалки за послужување храна (салата, месо, леб...) на трпеза или на шведска маса.
  4. Градежни фаќалки
  5. Фаќалки за трупци
  6. Вакуумски индустриски фаќалки.
Фаќалки за скара

Има и фаќалки направени од специјални материјали кои се користат за земање предмети од киселини или други опасни течности.

Наводи и белешки

уреди