Мартин Шеридан (28 март 1881 - 27 март 1918) бил поранешен атлетичар што се натпреварвал за САД.

Мартин Шеридан се подготвува да го фрли дискот (Летни олимписки игри - 1908, Лондон)

Шеридон се родил во Триндоф, Каунт Мајо во Ирска, а умрел во Менхетен во Њујорк. Во САД се преселил кога имал 16 години.

Во својата спортска кариера, Шеридон освоил 9 Олимписки медали (5 златни, 3 сребрени и еден бронзен), но од нив сепак само 4 се вистински Олимписки медали (3 златни и еден бронзен). Тоа е поради тоа што, тој учествувал и освоил 5 медали на Летните олимписки игри - 1906 одржани во Атина коишто не сметаат за олимписки.

Мартин шеридон освоил злато во фрлање диск на игрите во Сент Луис одржани во 1904, а на наредните Олимписки игри одржани во Лондон во 1908, го одбранил олимпиското злато во фрлање диск, а победил и во фрлање на грчки диск, а го освоил бронзениот медал во скок во далечина од место.

Мартин шеридан бил знаменоносецот на САД на Летните олимписки игри - 1908 одржани во Лондон којшто го поддржал Ралф Роуз во предавањето на знамето на кралот Едвард VII изјавувајќи дека знамето не може да се предаде на кој било крал. Неговата изјава го пробудила неговиот ирски, но и американски патриотизам насочен кон Велика Британија.