Список на македонски светци

(Пренасочено од Македонски светци)

Македонски светци и светители:[1]

Од ранохристијанско (античко) доба

Од средниот век

За време на турското владеење

Од најново време

Наводи

уреди
  1. Михајло Георгиевски, Македонски светци, Скопје, 1997
  2. Жизнь и тру­ды апо­сто­лов – Свя­тая ве­ли­ко­му­че­ни­ца Ири­на
  3. Свети Теофил Струмички Исповедник. Архивирано од изворникот на 2014-10-29. Посетено на 2014-11-03.