Лудовит Фула (словачки: Ľudovít Fulla) - (27 февруари 1902, Ружомберок - 21 април 1980, Братислава) — словачки сликар, графички уметник, илустратор, сценограф и наставник по уметност. Го сметаат за една од најважните фигури на словачката креативна уметност во 20 век[1].

Феро Гибала, бронзена биста на лудовит Фула, Ружомберок, Словачка

Стил уреди

Творештвото на Фула било фундаментално важна за воспоставување на словачкиот модернизам.

Неговиот стил се одликувал со посебна „поезија на сликата“ која се потпира на површината и декорацијата, синтеза на рационални и емотивни елементи, брилијантна боја , познавање на народната уметност, словенски иконографија и светски модернизам.

Фула бил претежно инспириран од Прага и модернистичкото милје.

Во неговите дела може да се најдат принципите на Василиј Кандински, Марк Шагал, Пабло Пикасо и Пол Кле.

Во единствениот манифест на словачките модернисти, тој и неговиот пријател Микулаш Галанда формулирале цврст став во нивниот обид за мешавина од стилови.

Фула бил познат по својата светлоцрвена, портокалова и жолта боја. Ова можебибило инспирирано од фолклорната иконографија секогаш присутна во неговите дела, или можеби беше дополнителен примерок на стилови на уметничкиот период[2].

Дела уреди

  • Балони ("Балони")[3].
  • Благослов на говеда ( Благослов на добиток )
  • Протерување од рајот
  • Распетие
  • Словачка мадона („Словачка мадона“)
  • Селска свадба

Наводи уреди

Надворешни врески уреди