Лудвиг II (Баварија)

Лудвиг II, Лудвиг Фридрих Вилхелм; исто така познат како „Лудиот крал Лудвиг“ (25 август 1845 - 13 јуни 1886) бил крал на Баварија (денешна германска сојузна република) од 1864 до неговата смрт. Тој изградил неколку интересни замоци водејќи се по своите каприци од кои најпознат е замокот Нојшванштајн во Баварија.

Лудвиг II