Максимилијан II од Баварија

Максимилијан II (28 ноември 1811 - 10 март 1864) владеел како крал на Баварија помеѓу 1848 и 1864 година. За разлика од неговиот татко, кралот Лудвиг I, „Кралот Макс“ бил многу популарен и имал поголем интерес за раководење на државата, отколку за личната екстраваганција. Се искачил на престолот за време на германските револуции од 1848-1849 година, кралот Максимилијан ја вратил стабилноста во своето кралство. Остатокот од неговото владеење се карактеризира со обиди да се одржи независноста на Баварија за време на војните на германското обединување и да го претвори неговиот главен град Минхен во културен и образовен центар. Тој се спротиставувал на обединувањето на Германија, предводено од Прусија, и се залагал за конфедерација на мали германски држави, која ќе биде насочена против Прусија.

Максимилијан II
Hanfstaengl, Franz - Maximilian II. von Bayern (1811-1864) (Zeno Fotografie).jpg
Максимилијан II од Франц Ханфштангл, 1860
Крал на Баварија
На престол 20 март 1848 – 10 март 1864
Претходник Лудвиг I
Наследник Лудвиг II
Сопружник Марија од Прусија
Полно име
македонски: Максимилијан Јосиф
германски: Maximilian Joseph
Династија Династија Вителсбах
Татко Лудвиг I од Баварија
Мајка Тереза од Саксо-Хилдбургхаузен
Роден(а) 28 ноември 1811
Минхен, Кралство Баварија
Починал(а) 10 март 1864 (возр. 52)
Минхен, Кралство Баварија
Почивалиште Црква Театин, Минхен
Вероисповед Римокатоличка црква