Локални избори во Македонија (2005)

Локални избори во Македонија во 2005 година — избори кои се оддржале на 13 март и 27 март 2005 со цел избирање на советници и градоначалници во 84 општини во Република Македонија. Вкупно биле потврдени 379 кандидати за градоначалници и 445 листи за советници.[1] Овие избори биле првите по направената територијална поделба на Македонија. Меѓународните набљудувачи изборите ги оцениле како фер со мали нерегуларности во сите три круга од гласањето. Според набљудувачите на ОБСЕ имало групно гласање, полнење на гласачките кутии, украдени гласачки ливчиња, заплажување и прекршување на приватноста на гласачите.[2]

Локални избори во Македонија (2005)
Македонија
2000 ←
13 и 27 март 2005 → 2009

84 општини и град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Партија СДСМ ВМРО ДПМНЕ ДУИ
Освоени места 37 21 14

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Партија ВМРО НП ДПА Независни
Освоени места 3 2 7

Резултати за градоначалници по општина уреди

Грб Општина Број на гласачи Победник Освоени гласови % на освоени гласови Партија
  Скопје 432.207 Трифун Костовски 96.180 независен
  Аеродром 62.324 Кирил Тодоровски 11.185  
  Арачиново 7.555 Музафер Бислими 2.622  
  Берово 11.579 Венко Пашалиски 5.171  
  Битола 90.246 Владимир Талески 23.538  
  Богданци 7.145 Ѓорге Петрушев 2.902  
  Боговиње 22.872 Невзат Елези 5.922  
  Босилово 11.950 Ѓорѓе Манушев 4.759  
  Брвеница 13.197 Џелал Рамадани 4.258  
  Бутел 29.459 Петре Латиновски 6.601  
  Валандово 9.960 Николче Чурлиновски 4.042  
  Василево 9.611 Славе Христов 3.732  
  Вевчани 2.161 Васил Радиновски 911  
  Велес 46.940 Аце Коцевски 12.628  
  Виница 16.851 Марјан Костадинов 5.726  
  Вранештица 1.584 Ванчо Србаковски 568  
  Врапчиште 20.465 Есат Салаи 5.805  
  Гази Баба 60.118 Коце Трајановски 15.857  
  Гевгелија 19.149 Драги Делев 7.967  
  Гостивар 66.400 Невзат Бејта 18.924  
  Градско 3.140 Глигур Коцев 1.231  
  Дебар 16.851 Аргетим Фида 4.065  
  Дебрца 5.676 Љупчо Којчиноски 1.893  
  Делчево 14.864 Мирко Иванов 6.597  
  Демир Капија 3.507 Тодор Тошевски 1.808  
  Демир Хисар 8.372 Љупчо Најдовски 3.384  
  Дојран 2.757 Ристо Гушев 1.243  
  Долнени 10.797 Изудин Каришиќ 3.842  
  Другово 2.786 Стојо Павлески 1.084  
  Ѓорче Петров 34.277 Сокол Митровски 8.706 независен
  Желино 18.138 Ќенан Алиу 9.552  
  Зајас 9.046 Руфат Хусеини 5.100  
  Зелениково 3.511 Борче Гиевски 1.282 независен
  Зрновци 2.807 Благој Николов 1.010  
  Илинден 12.621 Жика Стојановски 5.731  
  Јегуновце 10.432 Тони Коцевски 4.425  
  Кавадарци 31.983 Панчо Минов 11.154 независен
  Карбинци 3.435 Борис Гаврилов 1.395  
  Карпош 51.862 Андреј Петров 11.885  
  Кисела Вода 49.386 Џорџе Арсов 10.187  
  Кичево 25.224 Владимир Толески 7.417 независен
  Конче 2.791 Стојан Лазарев 1.312  
  Кочани 32.868 Љубомир Јанев 12.536  
  Кратово 8.836 Мите Андоновски 3.430  
  Крива Паланка 17.454 Драги Трајчевски 6.036  
  Кривогаштани 5.200 Горан Каравилоски 1.983  
  Крушево 8.126 Лефкија Гажоска 3.379  
  Куманово 86.030 Зоран Дамјановски 24.666  
  Липково 20.216 Беќир Сакипи 5.012  
  Лозово 2.221 Јордан Павлов 1.011  
  Маврово и Ростуше 8.508 Фуад Дурмиши 1.961  
  Македонска Каменица 6.628 Перо Митревски 2.591  
  Македонски Брод 5.948 Милосим Војнески 2.405  
  Могила 6.558 Славко Велевски 1.868  
  Неготино 15.467 Ѓорѓи Ќимов 5.329  
  Новаци 3.857 Лазар Котевски 1.633  
  Ново Село 11.336 Никола Андонов 4.023  
  Осломеј 7.975 Саније Садику 3.381  
  Охрид 51.779 Александар Петрески 16.787  
  Петровец 6.622 Звонко Цветковски 2.795  
  Пехчево 4.564 Јованчо Станоевски 1.909  
  Пласница 4.172 Фидаил Салифоски 1.444  
  Прилеп 65.820 Марјан Ристески 19.731  
  Пробиштип 13.288 Душко Јовановски 5.700  
  Радовиш 22.477 Роберт Велков 8.701  
  Ранковце 3.328 Орце Тодоровски 1.489  
  Ресен 18.166 Димитар Бузлевски 6.872  
  Росоман 3.437 Гоце Величковски 1.494  
  Сарај 25.468 Имер Селмани 11.368  
  Свети Николе 15.071 Слободан Даневски 5.676  
  Сопиште 4.227 Љупчо Кец Мицковски 1.725  
  Старо Нагоричане 4.592 Власте Димковиќ 1.823  
  Струга 52.663 Рамиз Мерко 14.434  
  Струмица 47.036 Зоран Заев 17.098  
  Студеничани 12.054 Аљаудин Зекири  
  Теарце 19.312 Рами Ќерими 5.882  
  Тетово 71.866 Хазби Лика 15.329  
  Центар 43.459 Виолета Аларова 8.891  
  Центар Жупа 5.456 Нузи Шахин 1.082  
  Чаир 56.146 Изет Меџити 12.129  
  Чашка 5.657 Стојан Маневски 2.254 независен
  Чешиново-Облешево 6.229 Орце Митров 2.567  
  Чучер-Сандево 6.579 Воислав Киранџиќ 2.844 независен
  Штип 41.060 Панде Сарев 9.618  
  Шуто Оризари 19.708 Амди Бајрам 3.167  

Советнички места уреди

Освоени советнички места
Политичка партија Бр. на советници
СДСМ
  
436
ВМРО-ДПМНЕ
  
323
ДУИ
  
213
ВМРО-НП
  
136
ДПА
  
130
Независни советници
  
64
ДА
  
20
ЛД
  
7
НДП
  
6
ОПЕР
  
6

Наводи уреди

  1. Конечен извештај на Набљудувачката мисија за избори на ОБСЕ/ОДИХР за локалните избори 2005, 9 стр.
  2. „Локални избори“. www.setimes.com. Посетено на 2013-05-10.

Надворешни врски уреди