Лео Мале (француски: Léo Malet, роден на 7 март 1909 во Монпелје - починал на 3 март 1996 во Шатијон) — француски писател, приврзаник на движењето надреализам.

Лео Мале
Роден/а7 март 1909
Монпелје, Франција
Починат/а3 март 1996
Шатијон, Франција
Занимањеписател
ДржавјанствоФранцузин
Книжевно движењеНадреализам
Корица на Бегство од железната маска, роман потпишан под името Омер Рефрегер (алијас Лео Мале), 1945 година.

Биографија Уреди

Лео Мале е роден на 7 март 1909 во Монпелје, Франција. Тој имал завршено основнообразование и започнал да работи како кабаре пејач во La Vache Enragee во Монмартр, Париз во 1925 година.

Во 1930 година, тој се поврзал со надреалистите и бил близок пријател со Андре Бретон, Рене Магрит и Ив Танги. Во тоа време, тој објавил неколку збирки поезија.

Тој почина во Шатијон, мал град јужно од Париз, каде што тој живеел во поголемиот дел од својот живот, само четири дена пред неговиот 87-ти роденден.

Дела Уреди

 • 120, rue de la Gare (1943)
 • Le cinquième procédé (1948)
 • Le soleil naît derrière le Louvre (1954) (First of the "New Mysteries of Paris" series)
 • Des kilomètres de linceuls (1955)
 • Fièvre au Marais (1955)
 • La nuit de Saint-Germain-des-Prés (1955)
 • M'as-tu vu en cadavre (1956)
 • Brouillard au pont de Tolbiac (1956)
 • Casse-pipe à la Nation (1957)
 • Micmac moche au Boul' Mich' (1957)
 • Nestor Burma court la poupée (1971)
 • Poste restante (1983)