Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 67 (Штип)

куќа во Ново Село

Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 67староградска куќа во Ново Село, Штип, Македонија. Куќата е заведена како Културно наследство на Македонија.[1]

Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 67
Куќата во 2021 година
Карта
Општи податоци
СтилСтароградска архитектура
Адресаул. „Крсте Мисирков“ бр. 67
ГрадНово Село, Штип
ЗемјаМакедонија
Завршенапрва половина на 19 век
СопственикЛаскови и Стојанови;
Делипетрови (порано)
Технички податоци
Катови3

Историја уреди

Се вели дека во оваа куќа престојувал Гоце Делчев кога учителствувал во Новоселското училиште.[2]

Куќата била сопственост на двајца браќа од семејството Делипетрови до 1971 година. Едниот брат, таа година го продал на семејството Ласкови вториот кат и левата половина од приземјето. Подоцна вториот брат, го продал десното приземје и првиот кат на семејството Стојанови.[2]

Надворешноста на куќата била реновирана во 2015 година во вредност од милион и двесте илјади денари, пари добиени од Министерството за култура (милион денари) и Општина Штип (двесте илјади денари).[2]

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. „Национален регистар на објекти кои се заштитно културно наследство“. Министерство за култура. 2012. Архивирано од изворникот 2021-08-09. Посетено на 23 март 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 Изјава на Зоран Ласков - сопственик, истражувал: Никола Милошевски, датум на извор: 6 август 2022, датум на пристап: 9 август 2022.