Куско-колјаоски кечуански дијалект

Куско-калјаоскиот кечуански е варијанта (дијалект) на кечуанските јазици, кој се зборува во јужно Перу и северна Аргентина. Овој е еден од најголемите дијалекти на кечуанските јазици со околу 4 милиони говорници.

Куско-калјаоски кечуански дијалект
Qusqu-Qullaw
Застапен воПеру
НародКечуани, Кола
Говорници4,000,000  
Јазично семејство
кечуански
Дијалекти
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3qxp

Наводи

уреди
  • Antonio Cusihuamán (1976): Diccionario Quechua Cuzco-Collao [- Castellano y vice versa]. Ministerio de educación del Perú

Поврзано

уреди