Северноболивиски кечуански дијалект

Северноболивискиот кечуански е варијанта (дијалект) на јужнокечуанскиот дијасистем, кој воглавно се зборува во Боливија, но и во Перу. Јазикот го зборуваат околу 116,500 жители.[1]

Северноболивиски кечуански дијалект
Застапен воБоливија, Перу
НародКечуани
Говорници116,500  
Јазично семејство
кечуански
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3qul

ДијалектиУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди