Кечуани, Кечуанци или само како Кечуа е заеднички термин за неколку староседелски етнички групи во Јужна Америка чиј јазик е кечуанскиот јазик. Оваа етничка заедница живее во Перу, Боливија, Еквадор, Чиле и Аргентина.

Кечуани
Qhichwa runa
Вкупен број на населението

10 - 11 милиони

Региони со значително население
Перу, Боливија, Еквадор и Чиле.
Јазици
Кечуански јазик и шпански јазик
Религии
Католицизам и локални религиии
Поврзани етнички групи
Ајмари

Кечуаните во Еквадор се нарекуваат со локално име - кичва. Покрај нив, кечуаните имаат и други термини за себеидентификување како инги (во Колумбија), рунакуна или нуна.

Некои етнички кечуански заедници се:


Галерија

уреди

Поврзано

уреди