Јужноболивиски кечуански дијалект

Јужноболивискиот кечуански или познат како централноболивиски кечуански е варијанта (дијалект) на јужнокечуанскиот дијасистем, кој воглавно се зборува во Боливија, но и во Аргентина. Во Аргентина дијалектот е познат како северозападен хухујски дијалект. Во Боливија дијалектот го зборуваат околу 2,800,000 жители, додека пак во Аргентина го зборуваат околу 860,000 жители.

Јужноболивиски кечуански дијалект
Uralan Buliwya runasimi
Застапен воАргентина, Боливија
НародКечуани, Кола
Говорници3.7 милиони  
Јазично семејство
кечуански
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3quh

ДијалектиУреди

ПоврзаноУреди