Куско-кечуански дијалект

Куско-кечуанскиот е дијалект на јужнокечуанскиот дијасистем од групата на кечуански јазици. Дијалектот се зборува во Куско и регионот. Овој дијалект се користи од Главната академија за кечуанските јазици.[1]

Куско-кечуански дијалект
Qusqu runasimi
Застапен воПеру
Говорници1,500,000  
Јазично семејство
кечуански
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3quz
Куско-кечуански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Llapa runan kay pachapi paqarin qispisqa, "libre" flisqa, allin kausaypi, chaninchasqa kausaypi kananpaq, yuyayniyoq, yachayniyoq runa kasqanman jina. Llapa runamasinwantaqmi wauqentin jina munanakunan.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Наводи уреди

  1. Nancy Hornberger & Kendall King, "Authenticity and Unification in Quechua Language Planning" Language, Culture and Curriculum 11 3 (1998): 390 - 410. http://repository.upenn.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1059&context=gse_pubs

Поврзано уреди