Корозија[1] или 'рѓосување[2] е физичко-хемиски процес на оксидација на некои метали (на пр. железото). Под нормални услови, се врши под влијание на кислород, водена пареа и јаглерод диоксид. За разлика од железото, некои метали како алуминиумот, калајот, се обложени со компактен слој на оксид кој го штити металот од корозија.[3][4][5] Постојат два основни вида на корозија: хемиски и електрохемиски. Хемиска корозија се одвива според законите на хемиската кинетика на хетерогени реакции. Електрохемиската корозија се јавува во електролити според законите на електрохемиската кинетика.

'Рѓа на железен декор на порта

Наводи Уреди

  1. „корозија“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „рѓосување“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Housecroft, C. E.; Sharpe, A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd. изд.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.
  4. Предлошка:Greenwood&Earnshaw1st
  5. Предлошка:ParkesNeorganskaHemija

Надворешни врски Уреди