Копа Либертадорес

Копа Либертадорес е најсилното фудбалско натпреварување во Јужна Америка. Во него учествуваат шампионите и најдобрите клубови од земјите членки на Јужноамериканската фудбалска федерација (КОНМЕБОЛ) како и од Мексико.

Логото на Копа Либертадорес е прикажано на центарот на теренот пред секој натпревар во натпреварувањето..

Победници и финалисти уреди

Година Победник Финалист
1960.   Пењарол   Олимпија Асунсион
1961.   Пењарол   Палмеирас
1962.   Сантос   Пењарол
1963.   Сантос   Бока Хуниорс
1964.   Индепендиенте   Насионал Монтевидео
1965.   Индепендиенте   Пењарол
1966.   Пењарол   Ривер Плејт
1967.   Расинг Клуб   Насионал Монтевидео
1968.   Естудиантес   Палмеирас
1969.   Естудиантес   Насионал Монтевидео
1970.   Естудиантес   Пењарол
1971.   Насионал Монтевидео   Естудиантес
1972.   Индепендиенте   Университарио Лима
1973.   Индепендиенте   Коло Коло
1974.   Индепендиенте   Саун Пауло
1975.   Индепендиенте   Унион Еспањола
1976.   Крузеиро   Ривер Плејт
1977.   Бока Хуниорс   Крузеиро
1978.   Бока Хуниорс   Депортиво Кали
1979.   Олимпија Асунсион   Бока Хуниорс
1980.   Насионал Монтевидео   Интернасионал
1981.   Фламенго   Кобрелоа
1982.   Пењарол   Кобрелоа
1983.   Гремио   Пењарол
1984.   Индепендиенте   Гремио
1985.   Аргентинос Хуниорс   Америка Кали
1986.   Ривер Плејт   Америка Кали
1987.   Пењарол   Америка Кали
1988.   Насионал Монтевидео   Њу Олд Бојс
1989.   Атлетико Насионал   Олимпија Асунсион
1990.   Олимија Асунсион   Барселона Гвајаквил
1991.   Коло Коло   Олимпија Асунсион
1992.   Саун Пауло   Њу Олд Бојс
1993.   Саун Пауло   Универсидад Католика
1994.   Велез Сарсфилд   Саун Пауло
1995.   Гремио   Атлетико Насионал Меделјин
1996.   Ривер Плејт   Америка Кали
1997.   Крузеиро   Спортинг Кристал
1998.   Васко де Гама   Барселона Гвајаквил
1999.   Палмеирас   Депортиво Кали
2000.   Бока Хуниорс   Палмеирас
2001.   Бока Хуниорс   Круз Азул
2002.   Олимпија Асунсион   Сао Каетано
2003.   Бока Хуниорс   Сантос
2004.   Онсе Калдас   Бока Хуниорс
2005.   Саун Пауло   Атлетико Параненсе
2006.   Интернасионал   Саун Пауло
2007.   Бока Хуниорс   Гремио
2008.   ЛДУ Кито   Флуминенсе
2009.   Естудиантес   Крузеиро
2010.   Интернасионал   Чивас Гвадалахара
2011.   Сантос   Пењарол
2012.   Коринтијанс   Бока Хуниорс
2013.   Атлетико Минеиро   Олимпија Асунсион
2014.   Сан Лоренцо   Насионал
2015.   Ривер Плејт   Тигрес УАНЛ
2016.   Атлетико Насионал   Индепендиенте дел Вале

Клубови по успешност уреди

Клуб Земја Победник Финалист
Индепендиенте   Аргентина 1964., 1965., 1972., 1973., 1974., 1975., 1984.
Бока Хуниорс   Аргентина 1977., 1978., 2000., 2001., 2003., 2007. 1963., 1979., 2004.
Пењарол   Уругвај 1960., 1961., 1966., 1982., 1987. 1962., 1965., 1970., 1983.
Естудиантес   Аргентина 1968., 1969., 1970., 2009. 1971.
Олимпија Асунсион   Парагвај 1979., 1990., 2002. 1960., 1989., 1991., 2013.
Насионал Монтевидео   Уругвај 1971., 1980., 1988. 1964., 1967., 1969.
Саун Пауло   Бразил 1992., 1993., 2005. 1974., 1994., 2006.
Ривер Плејт   Аргентина 1986., 1996., 2015. 1966., 1976.
Гремио   Бразил 1983., 1995. 1984., 2007.
Крузеиро   Бразил 1976., 1997. 1977., 2009.
Сантос   Бразил 1962., 1963. 2003.
Интернасионал   Бразил 2006., 2010. 1980.
Палмеирас   Бразил 1999. 1962., 1968., 2000.
Коло Коло   Чиле 1991. 1973.
Атлетико Насионал   Колумбија 1989. 1995.
Расинг Клуб   Аргентина 1967.
Фламенго   Бразил 1981.
Аргентинос Хуниорс   Аргентина 1985.
Велез Сарсфилд   Аргентина 1994.
Васко де Гама   Бразил 1998.
Онсе Калдас   Колумбија 2004.
ЛДУ Кито   Еквадор 2008.
Атлетико Минеиро   Бразил 2013.
Сан Лоренцо   Аргентина 2014.

Успешност по држави уреди

Земја Победник Финалист Вкупно
  Аргентина 24 9 33
  Бразил 17 15 32
  Уругвај 8 8 16
  Парагвај 3 5 8
  Колумбија 2 7 9
  Чиле 1 5 6
  Еквадор 1 2 3
  Мексико 3 3
  Перу 2 2