Комаром-Естергом
Komárom-Esztergom megye
Грб на округот
Регион Централен Прекудунавски Регион
Административен центар Татабања
Површина 2.265,08 км2
Население 314.649 (2008)
Густина на населението 139 км2
Број на населени места 76
Мрежно место www.kemoh.hu

Комаром-Естергом (унгарски: Komárom-Esztergom) — административен округ во Унгарија, сместен во централниот прекудунавски регион, на границата со Словачка. Неговите граници ги дели и со унгарските окрузи: Ѓер-Мошон-Шопрон, Веспрем, Фејер и Пешта. Главен град на округот е Татабања.

Историја уреди

Округот Комаром-Естергом е создаден после Првата светска војна од поранешните историски посебни окрузи Комар и Естергом. После Првата светска војна овие окрузи со Договорот од Тријанион со кои била поделена Австроунгарија и биле дадени на Чехословачка. Предвремената војна ситуација била обвновена за време на Втората светска војна од 1940 па до 1945 година. После Втората светска војна границите на округот го добиле денешниот облик. Во периодот од 1945, па сè до 1990 округот се викал Комаром.

Надворешни врски уреди