Киевски академски театар на операта


Киевскиот академски театар на на операта (украински: Київський національний академічний театр оперети) е театар кој се наоѓа во Киев, Украина.

Киевски академски театар на операта
Київський національний академічний театр оперети
Град
Земја Украина
Отворен 1934
kiev-operetta.kiev.ua/
Координати: 50°26′01″ N; 30°30′59″ E / 50.43354° N; 30.516279° E / 50.43354; 30.516279

Театрот бил основан во 1934 година. Денешното име го добило во 1966, а во 2009 година го добил статусот национален. Театрот се наоѓа во зградата на поранешниот национален дом, која била изградена на почетокот од 20 век од доброволни фондови. Во 1917 година, зградата одиграла значајна улога во времето на Руската револуција, каде се собрале претставниците на киевскиот граизон. На таа средба помеѓу претставниците бил формиран украински воен клуб.

Првиот настап на реорганизираниот музички театар бил на 1 декември 1935 година со претставата К. Зелер.

Се наоѓа на улица Црвената армија, 53 / 3. директор на театрот е Богдан Струцински, драмски режисер од 1997 година е Сергеј Смијан, а главен кореограф од март 2010 е Александар Сегал.