Поморје, познат (во множина) како Земји на Поморје, е средновековен термин, кој се користи за означување на неколку поморски региони на Горна Далмација и нејзината заднина, кои на крајот на 12 век, за време на владеењето на Стефан Немања (1166–1196),[1] станале дел од Големото кнежевство на Србија,[2] и останал дел од средновековното Кралство Србија, чии владетели биле стилизирани со титулата: „крунисан крал и автократ на сите српски и крајбрежни земји“.[1]

Поморските кнежевства во раниот среден век

Терминот Поморје (или Приморје) буквално значи: поморски (крајбрежен, приморски). Денес, регионите на средновековно Поморје припаѓаат на Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска.

Историја

уреди

Поморје ги опфаќало повеќето крајбрежни региони на денешна Црна Гора, јужните половини на регионот Далмација и Херцеговина.[3]

Средновековното Поморје ги опфаќало повеќето од крајбрежните региони на денешна Црна Гора, јужните региони на Босна и Херцеговина, особено поголемиот дел од регионот на Херцеговина и југоисточниот дел од регионот Далмација во Хрватска.[3]

Употреба во кралски титули

уреди

Терминот се користел во кралските и религиозните титули и од босанските и српските монарси и нивните наследници (Урош I, се нарекувал себеси „Крал во Христос, верен Бог, крал на Србија и поморските земји“ и патријарси (Свети Сава III, „Архиепископ на Сите српски и поморски земји“).

 • Деса, се нарекол „Принц од Поморје (поморски земји)“
 • Владислав, се нарекол „крал на сите српски и поморски земји“
 • Урош I, се нарекол „Крал во Христа, верен Бог, крал на Србија и поморските земји“
 • Урош IV Душан, „Крал на сите српски и поморски земји“
 • 1329 Стефан II, Бан на Босна, бил означен како „висок и моќен господар, слободен владетел и господар на Босна, Усора и Соли, Доњи Краји и многу други места, и Принц на Хум и на морето“
 • 1377 Твртко I се крунисал за „крал на Србите, Босна, поморски и западни области“.[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 Ćirković 2004.
 2. Fine 1994.
 3. 3,0 3,1 Nevill Forbes, The Balkans: A History of Bulgaria, Serbia, Greece, Rumania, Turkey, p. 59, Digital Antiquaria, 2004,ISBN 978-1-58057-314-6
 • Ćorović, Vladimir (2001). „Istorija srpskog naroda“.
 • Janković, Đorđe (2007). „Serbian Maritime from 7th to 10th Century: Summary of the Monograph“.