Касарна[1]воена или полициска зграда или систем од згради, каде се сместени војници или војни полицајци. Во касарните се наоѓаат простории спиење, санитарни јазли, кујни, трпезарии, простории за офицерите како и помошни простории за возила, а порано за коњите и другата стока.[2]

Касарна од доцниот 18 век од периодот на владеење на Џорџ III, Дворецот Единбург, Шкотска

Првите касарни постоеле уште од времето на Римското Царство.

НаводиУреди

  1. „касарна“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Black, Jeremy, A Military Revolution?: Military Change and European Society, 1550-1800 (London, 1991)

ЛитератураУреди

  • Black, Jeremy, A Military Revolution?: Military Change and European Society, 1550-1800 (London, 1991)
  • Dallemagne, François, Les casernes françaises, (1990)
  • Douet, James, British Barracks, their social and architectural importance, 1660-1914 (London, 1997)
  • Roberts, Michael The Military Revolution, 1560-1660 (Belfast, 1956); reprinted with some amendments in Rogers, Clifford, ed., The Military Revolution Debate Rogers, Clifford, ed., The Military Revolution Debate: Readings on the Military Transformation of Early Modern Europe (Boulder, 1995)
  • 1911 Encyclopædia Britannica

Надворешни врскиУреди

  •   „Barracks“ . Енциклопедија Британика. 3 (изд. XI.). 1911.
  • Royal Engineers Museum Military Works (Barrack construction)