Касандра (митологија)

:За други значења погледни Касандра (појаснување)

Касандра

Касандра (латински Cassandra) — ќерка на тројанскиот крал Пријам и неговата сопруга Хекуба.[1]

МитологијаУреди

Според легендата, во неа се вљубил Феб Аполон, грчки бог на пророштвата и лечењето. Им ја дал дарбата да ја претскажува иднината, а на неговата љубов Касандра возвратила со студенило, поради што тој ја проколнал со тоа во нејзините претскажувања никој да не верува.

Нејзиниот татко Пријам сакал да му ја понуди на Менелај за жена, наместо Елена. Касандра го предвидела падот на Троја, но никој не ја слушал (како што рекол Аполон). На крајот, Касандра станала плен на Агамемнон, кој ја силувал и ја однесол дома. Патем, Касандра раодила син (по другата верзија, близнаците Теледам и Пелопс) кој Агамемнон го признал како свој. Во Микена, Агамемнон бил убиен од сопругата Клитемнестра и нејзиниот љубовник Егист, со образложение дека Касандра му била љубовница. По другата верзија, Касандра, која го предвидела убиството, со синот пребегала во Колхида, градот на нејзината тетка.

Касандра како мотив во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Хиган, Митови. Скопје: Три, 2016, стр. 70.
  2. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 104-105.