Ајант Помалиот (старогрчки: Αἴας = „од земја“) — лик од старогрчката митологија, син на локридскиот крал Оилеј. Тој бил учесник во Тројанската војна при што е опишан како вешт фрлач на копје и вториот најдобар тркач во грчката војска (по Ахил).[1]

Ајант, слика на Анри Серур (1820)
Ајант Помалиот и Касандра (атичка ваза).

Наводи уреди

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 163.