Криста Волф (германски: Christa Wolf; Ландсберг, 18 март 1929 — 1 декември 2011) — германска писателка и есеистка.

Животопис уреди

 
Криста Волф во 1963 год.

Криста Волф е родена на 18 март 1929 година, како Криста Иленфелд (Christa Ihlenfeld), во Ландсберг (денес во Полска), а живеела и работела во Берлин.[1] Била омажена за Герхард Волф.

Творештво уреди

 
Криста Волф во 2007 год.

За своите дела, Волф била повеќепати наградувана, а во 1980 година ја добила и познатата Бихнерова награда. Нејзини најважни дела се:[2]

 • „Размислувања за Криста Т.“
 • „Под липите“
 • „Урнек за детство“
 • „Собрани раскази“
 • „Читање и пишување“
 • „Тил Ојленшпигел“(заедно со Герхард Волф)
 • „Претпоставки на една новела“
 • Касандра
 • Поделено небо
 • „На патот кон табуто“
 • „Медеја“

Наводи уреди

 1. Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 179.
 2. Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 179.