Касаба[1][2] - помало провинциско муслиманско место од отворен тип, чие население главно се занимавало со градската стопанство[3]. Во нашите краеви, денес е историско име за многу мала населба од градски вид во поранешното Отоманско Царство.

Потекло на името уреди

Зборот касаба е од турско потекло, што значи: мал град, гратче[4]. Меѓутоа, зборот е преземен од арапскиот јазик, со значење тврдина, утврдена населба, па затоа е близу до поимот средновековен град.

Објаснување на поимот уреди

За да може населба во Отоманското Царство да го добие називот касаба, потребно било да има џамија, мектеб, амам, а понекогаш и ан, или карвансарај.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „касаба“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „касаба“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Група аутора (1978) Мала енциклопедија Просвета. Београд:Просвета
  4. Вујаклија М. (1980) Лексикон страних речи и израза - допуњено издање. Београд: Просвета. стр. 406