Мектеб или мејтеф (арап. - училиште),[1] познат и како „кутаб“ на арапски јазик е име за (основно) училиште чија основна цел е учениците да ги научат основите на исламската вера, основите на исламскиот начин на живот и однесување во општеството, основите на арапското писмо (читање, пишување и изговор), основите на арапската граматика и учење (правилно исчитување) на Куранот.

Мектеб - османски цртеж 16 век

Наводи

уреди
  1. Milan Vujaklija: Leksikon stranih reči i izraza Prosveta, Beograd (1966) str. 556

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди