Каршијак (Пиринска Македонија)

историско-географска област во Пиринска Македонија

Каршијак или Каршијака (бугарски: Каршияк, Кършияк, Каршияка; од турски: Karşıyaka - „спротивна страна“ или „спротивен крај“) — историско-географска област во западна Пиринска Македонија. Го опфаќа оној дел од Малешевијата западно од реката Струма, односно по источните падини на Малешевските Планини.

ПоврзаноУреди

  • Каршијак — истоимена историско-географска област во Скопско

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди