Карпош (населба во Скопје)

населба во Скопје
За истоимените борци, видете Карпош и Христијан Тодоровски-Карпош. За општината, видете Општина Карпош. За други значења видете Карпош (појаснување).

Карпош е име на четири населби во Скопје кои го добиле името по познатите македонски борци. Овие, заедно со повеќе други населби, се дел од скопската општина Карпош. Населби со името Карпош постојат исто така во повеќе градови во Македонија.

Земјотресот во Скопје од 1963 година: Расчистување на урнатините во Карпош

Население

уреди

Според последниот попис на населението на Македонија од 2021 година, Карпош има 61.288 жители.

Следува табела на народносната структура на населението:

Народност Вкупно
Македонци 49.483
Албанци 2.203
Турци 430
Роми 597
Власи 477
Срби 1.593
Бошњаци 185
Други 6.320

Карпош I

уреди

Карпош I е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош II

уреди
 
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Санација во Карпош II

Карпош II е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош III

уреди

Карпош III е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош IV

уреди

Карпош IV е населба која се наоѓа во западно Скопје.