Карпош (населба во Скопје)

населба во Скопје
(Пренасочено од Карпош (Скопје))
За истоимените борци, видете Карпош и Христијан Тодоровски-Карпош. За општината, видете Општина Карпош. За други значења видете Карпош (појаснување).

Карпош е име на четири населби во Скопје кои го добиле името по познатите македонски борци. Овие, заедно со повеќе други населби, се дел од скопската општина Карпош. Населби со името Карпош постојат исто така во повеќе градови во Македонија.

Земјотресот во Скопје од 1963 година: Расчистување на урнатините во Карпош

Карпош IУреди

  Главна статија: „Карпош I.

Карпош I е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош IIУреди

  Главна статија: „Карпош II.
 
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Санација во Карпош II

Карпош II е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош IIIУреди

  Главна статија: „Карпош III.

Карпош III е населба која се наоѓа во западно Скопје.

Карпош IVУреди

  Главна статија: „Карпош IV.

Карпош IV е населба која се наоѓа во западно Скопје.